Navegador de mapes d'Usos i Cobertes del Sòl de Catalunya

Darrera modificació i versió: 10-12-2020. 1.4

L'actualització del navegador de mapes d'Usos i Cobertes del Sòl de Catalunya, tant per la component del navegador com per les dades que es disposa en el servidor, ha permès disposar d'un conjunt d'informació més amplia i agrupada com l'addició o millora d'eines per poder analitzar-les. L'adreça del navegador és: http://www.opengis.uab.cat/MCSC/

Anteriorment, el navegador solament disposava informació de les estacions de l'IEFC i de la 1ª i 3ª edició del Mapa de Cobertes del Sòl, a més de cartografia de referència.

Navegador MCSC antic
Imatge del navegador antic del MCSC

Actualment, les capes que estan disponibles al navegador (per ordre tal com està a la llegenda) són:

Les capes que no s'indiquen en quina resolució són visibles, estan disponibles entre 0.5 m/píxel i els 1000 m/píxel.

Navegador MCSC actual
Imatge de l'actual navegador del MCSC

Respecte a les diferents edicions del MCSC, la llegenda dels mapes té una estructura jeràrquica, amb uns nivells d'agregació des de la màxima possible (nivell 1) fins a la mínima agregació (nivell 5). Pel navegador, es va escollir el nivell 2 amb 24 categories, que és el nivell amb més categories present en totes les edicions i el nivell 5 amb 241 categories, que és el nivell de més categories diferents, disponibles sols en la 3a i 4a edicions. En ambdós nivells es va haver de revisar i unificar les diferents categories que, malgrat que eren molt similars, presentaven certes diferències. A més, en el cas de la 2ª edició, a part que està incompleta, solament contenia categories de nivell 3 pel que es va haver d'aplicar una reclassificació completa a partir d'una taula de relació entre les categories de llegenda de nivell 3 a nivell 2. D'aquesta manera, actualment es presenta un producte amb les categories unificades per tal de poder comparar-les entre elles tant visualment, aplicant la mateixa simbologia per a cada categoria, com alfanumèrica en cas d'usar-les en eines de càlcul o anàlisis, com el càlcul de la matriu de confusió.

Funcionalitats llegenda
Funcionalitats de la llegenda

La majoria de capes són consultables, excepte la cartografia de referència i les sèries temporals d'ortofotos i hi ha diverses capes que són descarregables: els Mapes de Variables biofísiques de l'arbrat, les diferents edicions del MCSC i del MUCSC. D'aquestes capes descarregables també es pot consultar les seves metadades:

Metadades
Exemple de metadades

Per a les capes en format ràster, el navegador permet fer alguns càlculs, com fer una selecció o reclassificació dels seus valors. En el cas de ràsters categòrics si estan visibles, es permet fer un gràfic circular per representar visualment el % de píxels que ocupa cada categoria, mentre que en els ràsters amb tractament quantitatiu, es permet fer un histograma de tots els seus valors.

Seleccio
Exemple de selecció per condicions

Reclassificació
Exemple de reclassificadora de capes

Gràfic circular
Exemple de gràfic circular

Histrograma
Exemple d'histograma

La barra de botons del navegador conté aquests botons:

Barra de botons

Els primers botons són útils per a la navegació del visor i per a la consulta per localització de les capes.
Al botó Opcions es pot modificar els paràmetres generals del mapa com la grandària de la finestra del mapa, el nombre de decimals de les coordenades, posar coordenades a las cantonades del mapa, canviar el color de fons de la vista o el color del quadrat de situació, així com visualitzar el fitxer JSON.
Al botó Consola es pot veure el nombre de peticions que s'han fet durant la navegació en el mapa així com les peticions en si.
El botó Enllaç al mapa facilita un enllaç per tal de reproduir la vista actual en una expressió.
El botó Enllaços als servidors mostra els servidors on estan ubicades les capes del navegador.
Amb el botó Afegir capes es pot afegir altres capes externes.
Amb el botó Calculadora de capes es pot fer càlculs amb capes ràster i combinacions de dues capes existents. En aquest últim cas, amb la capa creada de la combinació de dues capes es pot fer una Selecció o Reclassificació del resultat i crear una Taula de contingència que en el cas dels mapes d'usos i cobertes es molt útil per mostrar els percentatges de canvis entre dues edicions:

Taula de contingència
Exemple de taula de contingència

Amb el botó Imprimir es pot fer una impressió del navegador amb les capes actives i les seves respectives llegendes.
El botó Reiniciar des del servidor permet tornar a la configuració inicial del navegador.
La resta de botons són un enllaç a l'instal•lador del Lector Universal de Mapes del MiraMon, l'ajuda i canviar d'idioma. Els tres idiomes disponibles són el català, el castellà i l'anglès.

Al costat de la barra de botons hi ha uns caixetins per portar la vista a una comarca o una població concreta:

Anar a